Artikel Goirles Belang 28-8-2024 uitnodiging Open Dag van 4-9-2024

Bedrijfsleider Jos de Roos in de autowerkplaats.

Goirles Belang / Mens & Maatschappij

26-8-2024

Stichting Ruud’s Rugzak, zorgt dat jij mee kunt doen! houdt een open dag

Woensdag 4 september van 13.00 tot 18.00 uur

Iedereen is welkom in de Nobelstraat 2 in Goirle waar Ruud’s Rugzak, zorgt dat jij mee kunt doen! op woensdagmiddag 4 september een open dag houdt. In de diverse werkplaatsen kan de bezoeker zien op welke wijze deze stichting mensen met een “rugzak” begeleidt en weer een mogelijkheid biedt om te functioneren in de maatschappij. Naast de werkplaatsen in de Nobelstraat wordt gewerkt met een drietal projecten in Goirle. Dit zijn EETSJ Outdoor (klimbos/buitensport), Klooster Nieuwkerk (facilitair, groen, horeca) en de bedrijfskantine van de Havep (horeca). Deze drie locaties kunnen tijdens de open dag ook worden bezocht. Naast de werkplaats in Goirle heeft de stichting ook werkplaatsen in Sprang Capelle, Breda en Nijmegen, waar de deur op 4 september ook open staat voor bezoekers.

Wat is Stichting Ruud’s Rugzak, zorgt dat je mee kunt doen!?

Stichting Ruud’s Rugzak is een stichting met een ideële doelstelling; een sociale en maatschappelijk verantwoorde onderneming die als erkend leerbedrijf motoren en andere tweewielers demonteert en onderhoudt. Het was Ruud van Gorp, die 14 jaar geleden begon met dit project onder de naam Motorcycle Support. Het doel van Stichting Ruud’s Rugzak, zorgt dat je mee kunt doen! is om iedereen mee te laten doen in onze maatschappij met respect, passie, creativiteit, innovatie en kracht als belangrijkste waarden. Met haar werkplaatsen en projecten maakt de stichting mogelijk wat nu nog voor veel mensen onbereikbaar is. Namelijk werken bij een bedrijf of instelling en/of het volgen van een reguliere opleiding of van een aangepaste cursus. Werken in de werkplaatsen of bij de projecten kan de voorbereiding zijn naar betaald werk elders. Dit is mogelijk omdat Stichting Ruud’s Rugzak, zorgt dat je mee kunt doen! de assistenten (de cliënten) de kans geeft zich algemene en specifieke werknemersvaardigheden eigen te maken die nodig zijn om uiteindelijk binnen een bedrijf een goede medewerk(st)er ter zijn.

De werkwijze

Bij Stichting Ruud’s Rugzak, zorgt dat je mee kunt doen! zijn 40 personen in dienst. Dertig van hen zijn begeleiders van de assistenten. Momenteel is dat veel begeleiding 1 op 1. Er wordt gestart met een persoonlijke kennismaking, waarbij ouder(s) of begeleider(s) ook welkom zijn. Als na dit gesprek blijkt dat begeleider en assistent bij elkaar passen, dan wordt bekeken wat het doel is van de assistent en wat zijn of haar behoeften zijn. In een plan van aanpak wordt stap voor stap opgeschreven hoe dit doel bereikt gaat worden; Met wie, hoe, wanneer en waar. Daarna wordt, als dat nodig is, samen met andere betrokken instanties bekeken hoe het doel het beste kan worden behaald. Gemiddeld worden de assistenten 2 jaren begeleid. De begeleiding duurt zo lang als noodzakelijk is om weer zelfstandig in de maatschappij te kunnen functioneren.

De open dag

Jos de Roos (60) is de bedrijfsleider in Goirle. “Wij willen iedereen, maar vooral het bedrijfsleven, scholen, gemeenten, huisartsen, verwijzers en andere instanties, laten zien wat wij doen en kunnen. Kom eens kijken wat wij samen voor onze mensen kunnen betekenen.” Tijdens de open dag worden in de diverse werkruimtes demonstraties gegeven. Er wordt gesleuteld aan motoren, (brom)fietsen en auto’s. Er wordt gepolijst en gelast. En natuurlijk mag de bezoeker deelnemen aan deze werkzaamheden.

Vanaf de Nobelstraat 2 rijden onze bussen van de stichting naar de 3 projecten, Klimbos, Klooster Nieuwkerk en Havep. Op deze locaties kan de bezoeker zien op welke wijze de assistenten worden ingezet in samenwerking met bedrijven. Zo zal bij Klooster Nieuwkerk worden getoond dat zij licht groenonderhoud verrichten en facilitair kunnen ondersteunen. Dit houdt in dat alles voor vergaderingen, borrels, ceremonies zoals huwelijken, wordt klaargezet. Klooster Nieuwkerk is daarvoor zeer geschikt omdat het een grote locatie is en voor de assistenten een rustgevende omgeving.

Kom op woensdagmiddag 4 september naar de open dag van Stichting Ruud’s Rugzak, zorgt dat je mee kunt doen! in de Nobelstraat 2. Ga vandaaruit ook met onze bussen even langs een van de 3 projecten. U kunt dan kennismaken met de werkwijze van deze stichting en zelf constateren dat hun bijzondere werk weer mensen met een ‘rugzak’ terugbrengt in de maatschappij. Vooral bedrijven, scholen, instellingen en andere instanties kunnen constateren dat ook zij, samen met Stichting Ruud’s Rugzak, zorgt dat je mee kunt doen! iets voor deze mensen kunnen betekenen.

Comments are closed.